Ichimoku nedir ve İchimoku nasıl yorumlanır sizlere göstermek istiyorum. Finansal piyasalarda sıkça kullanılan Ichimoku indikatörü, başarılı yatırımlar için gerekli olan teknik analiz yöntemlerinden biridir.

Forexte ya da diğer hangi piyasada işlem yapıyorsanız yapın, işlemlerinizin karla sonuçlanması için teknik analiz yöntemlerini kullanmalısınız. Profesyonel yatırımcılar, bu indikatörleri kullanarak çok daha karlı ve mantıklı işlemler yapabilmektedir. Ben de sizlere Ichimoku Bulutu nedir ve nasıl kullanılır detaylı şekilde anlatacağım.

Ichimoku Nedir?

Ichimoku Bulutu, fiyat grafiklerinde birçok göstergeyi bir araya getiren bir araçtır. Mum grafiklerde, oluşabilecek destek ve direnç noktalarını görmek amacıyla kullanılmaktadır. Bunun yanında fiyatların hareket edeceği yönle ilgili bilgi almak için kullanılan yöntemdir.

İchimoku Bulutu, Japon Goichi Hosada adlı bir gazeteci tarafından çıkarılmıştır. 1940 civarında geliştirilmeye başlanan bu yöntem, 1969 yılında yayınlanmıştır.

Ichimoku ismi, Japonca’da Ichimoku Kinyo Hyo terimden gelmektedir. Bu terim, ‘’denge grafiği görüntüsü, bir bakışta denge grafiği’’ anlamlarına gelmektedir.

Yatırımcılara fiyat trendi hakkında bilgi veren indikatör hakkında bilinmesi gerekenler bulunmakta. Aşağıda liste halinde bunlardan bahsedeceğim.

  • Bulut yeşil renkte ve bulutun üstünde ise fiyatın yükseleceğine yönelik sinyal verir.
  • Bulut kırmızı renkte ve bulutun altında ise fiyatın düşeceğine yönelik sinyal verir.
  • Fiyat bulutun içerisinde yer alıyorsa, trendin belli olmadığı anlaşılmalıdır. Yatırım uzmanları böyle durumlarda dikkatli davranılmasını önermektedir.
  • Ichimoku bulutu ne kadar büyükse trend o kadar büyüktür. Bu nedenle bulutun daha büyük olduğu yerler, yatırımcıların işlemleri için daha güvenilirdir. Yatırımcılar işlem yaparken destek ve direnç noktalarına dikkat ederek işlemlerini gerçekleştirebilir.

Ichimoku Nasıl Kullanılır?

ichimoku bulutu nedirİchimoku bulutu kullanımı ile ilgili bilinmesi gereken terimleri ve ne işe yaradıklarını aşağıdaki listeden görebilirsiniz.

  • Tenkan-sen çizgisi (dönüş çizgisi): 9 en yüksek değerle 9 en düşük değer toplanır ve 2’ye bölünür.
  • Kijun-sen çizgisi (temel çizgi): 26 en yüksek değerle 26 en düşük değer toplanır ve 2’ye bölünür. Tenkan-sen’e göre daha az hareketlidir.
  • Senkou Span A (öncü span A): Tenkan-sen ve Kijun-sen toplanır ve 2’ye bölünür. Ardından 26 bar ileri ötelenerek gelecekteki fiyatlar tahmin edilmeye çalışılır.
  • Senkou Span B (öncü span B): Son 52 bardaki en yüksek değerle en düşük değer toplanır ve 2’ye bölünür. Ardından 26 bar ileri ötelenir ve gelecek fiyatlar tahmin edilmeye çalışır.
  • Chikou span (geç gelen span): Geçmişteki 26 bar gerideki fiyatı gösterir.

Gördüğünüz üzere ichimoku grafikleri kullanılırken farklı terimler karşımıza çıkmakta. Gözünüzü korkutmasın, bu işlemleri yapmak için sizin uğraşmanıza gerek yok. İşlem platformları bu işlemleri kolaylıkla yapabilmekte. Size de sadece yorumlamak ve işlemlerinizi şekillendirmek kalacak.

Ichimoku Ayarları

Az önce Ichimoku kullanımı içerisinde 9, 26 ve 52 sayılarını gördük. Bu sayılar neden seçildi? Ichimoku bulutu yöntemi oluşturulduğu dönemlerde, Japonya’da çalışma günleri cumartesi dahil 6 gündü. Bu nedenle 9 sayısı, 1.5 haftalık çalışma günlerini temsil etmektedir.

26 ise 1 aydaki çalışma günlerini ifade ederken, 52 da 2 aylık çalışma günlerini ifade etmektedir. Goichi Hosada, bu hesaplama ayarlarının sonuçları en iyi şekilde verdiğini düşünmekteydi.

Günümüzde bu ayarlar hala yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak bazı uzmanlar farklı şekillerde ayarlar da yapabilmektedirler. Bunun en yaygın örneğini kripto paralarda görüyoruz.

Kripto paralar için yatırımcılar, ayarları 10, 30, 60 şeklinde güncelleyerek kullanabiliyorlar. Böylece fiyatların 7/24 hareketlerini takip etmektedirler.

Yatırımcıların bazıları, hata payını düşürmek için 20, 60, 120 şeklinde de güncellemeler yapabilmektedir.

Uzmanların bazıları güncelleme getirmeyerek Goichi Hosada’nın bulduğu ayarları kullanma konusunda ısrarcı olabiliyor. Bazıları ise zaman zaman güncellemelerin yapılması gerektiğini savunabiliyor.

Ichimoku Al-Sat Sinyali Nasıl Oluşur?

Çeşitli indikatörler gibi Ichimoku bulutu da farklı sinyaller vererek yatırımcılara fiyat tahmini verir. İçerisinde birçok özellik bulunur bu nedenle momentum ve trend izleyen sinyaller ile karşılaşmaktayız. Peki nedir bunlar?

Momentum Sinyalleri Nelerdir?

Ürün fiyatları, Tenkan-sen (dönüş çizgisi) ve Kijun-sen (standart çizgi) arasındaki ilişkiye göre oluşmaktadır. Standart çizginin üzerine dönüş çizgisi ya da piyasa fiyatı çıkarsa, yükseliş momentumu sinyali verir. Standart çizginin altına dönüş çizgisi ya da piyasa fiyatı düşerse, düşüş momentumu sinyali verir.

Dönüş çizgisi ile standart çizginin kesiştiği noktaya TK isminin verildiğini de eklemek istiyorum.

Trend İzleyen Sinyaller Nelerdir?

Piyasa fiyatının bulutun neresinde olduğuna ve bulut rengine göre oluşan sinyallerdir. Bulut rengi ise öncü Span A ile B arasındaki farktır. Fiyatlar eğer bulutun üstünde kalıcı görünüyorsa, fiyatın yükseliş trendinde olduğu düşünülebilirken, fiyatlar eğer bulutun altında kalıcı görünüyorsa, fiyatın düşüş trendinde olduğu düşünülebilir.

Ancak fiyat bulutun içerinde yatay bir seyir izliyorsa, trend nötr olarak ifade edilebilir.

Chikou Span yani Gecikmeli Span’ın trendleri tahmin etmede önemli bir rolü bulunmaktadır. Fiyat, piyasa fiyatının üzerinde olduğu zamanlarda yükseliş trendinin olduğu görülebilir. Fiyat, piyasa fiyatının altında olduğu zamanlarda da düşüş trendinin olduğu görülebilir. Bu aracın diğer araçlarla birlikte kullanıldığında faydası yükselmektedir.

Destek ve Direnç Noktaları

Ürünlerin fiyatlarında destek ve direnç noktaları olarak ifade edilen fiyatlar bulunmaktadır. Bu noktalar bilindiğinde yatırımların daha başarılı olması sağlanabilir. Çünkü fiyatların nerede destek bulacağı ve daha aşağı düşme ihtimalinin düşük olduğunu ve nerede dirençle karşılaşacağını ve yukarı çıkma ihtimalinin düşük olduğu bilinirse, alış ve satış emirleri ona göre koyulabilir ve kar fırsatı artar.

Ichimoku grafiği ile de destek ve direnç noktaları belirlenebilir. Öncü Span A olarak ifade ettiğimiz yeşil bulut çizgisi, hem destek hem de direnç noktası olarak karşımıza çıkar. Artış trendlerinde bu çizgi destek noktası iken, düşüş trendlerinde bu çizgi direnç çizgisidir.

Eğer mumlar bulutun içerisine girerse bu kez Öncü Span B, destek ve direnç noktalarını oluşturur.

Ayrıca Span A ve Span B sayesinde 26 günlük destek ve direnç noktalarını görebilmek mümkündür.

Sinyallerle ilgili bilgi verdim ancak eklemek istediğin bazı konular da bulunuyor. İchimoku bulutu, yatırımcılara al-sat konusunda önemli bir sinyal sağlar. Ancak bu sinyal ne kadar etkilidir?

Burada Ichimoku indikatörü tarafından verilen sinyal ile büyük trendin verdiği sinyal arasındaki uyuma bakılması gerekir. Eğer uyum varsa, sinyalin başarı ihtimali yüksektir. Uyum yoksa başarı ihtimali daha düşük olabilmektedir. Bu nedenle sinyalin gücüne bakılmalıdır.

Yatırımcılar işlem yaparken indikatör tarafından verilen artış sinyalinin bir artış trendiyle desteklenip desteklenmediğine bakmalıdır. Bunun için de bulutun pozisyonuna ve rengine bakılması gerekir.

Önemli konulardan bir diğeri ise Ichimoku bulutlarının haftalık, aylık gibi grafiklerde daha başarılı olduğudur. Gün içi grafiklerde kullanılırsa, yatırımcılara yanlış sinyal verme ihtimali yükselir bu nedenle başarılı işlem yapma ihtimali de düşebilir. Uzun zaman aralıklı grafiklerde ise başarı oranı daha yüksektir ve bu çeşitli örneklerle göz önüne serilmektedir.

Yazımda Ichimoku nedir ve Ichimoku bulutu nasıl kullanılır detaylı olarak anlattım. Teknik analiz yaparken bu indikatörü kullanmanız, işlemlerinize olumlu etki edecektir. Üstelik bu aracı kullanmak istediğinizde, işlem platformları sayesinde kolaylıkla ulaşabileceksiniz.

Destek ve direnç noktalarının ileriki dönemlerde ne olacağını görmek de yatırımlara olumlu etki edecektir. Size tavsiyem, gözünüze bu gibi teknik analiz yöntemleri zor gibi gelse de biraz deneme yaparak öğrenmenizdir. Böylece profesyonel yatırımcı olmaya adım adım yaklaşabilirsiniz.